Tyrni on pensas tai pieni puu, jolla on pitkänomai- set päältä tummanvihreät ja alta hopeankimaltavat lehdet. Tyrnillä on piikikkäät oksat, ja kukat kasvavat myös on hopeapensaskasveihin (Elaeagnaceae) kuuluva piikikäs, C-vitamiinipitoisia marjoja tuottava pensas tai puumainen pensas.
Tyrnismoothie gluteeniton, munaton
2 kypsää banaania
2 appelsiinia
3 dl rasvatonta vaniljajogurttia
2 dl tyrnimarjoja
1 dl leseitä
Kuori ja viipaloi banaanit ja appelsiinit. Soseuta hedelmät, jogurtti ja tyrnimarjat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää lopuksi leseet. Seoksen paksuutta voi säädellä käyttämällä appelsiinimehua appelsiinien tilalla.
2 appelsiinia
3 dl rasvatonta vaniljajogurttia
2 dl tyrnimarjoja
1 dl leseitä
Kuori ja viipaloi banaanit ja appelsiinit. Soseuta hedelmät, jogurtti ja tyrnimarjat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää lopuksi leseet. Seoksen paksuutta voi säädellä käyttämällä appelsiinimehua appelsiinien tilalla.
Tyrnimarja-vuohenjuustosalaatti
- erilaisia vihersalaatteja (Lempiannossalaatti 80g)
- vuohenjuustoa (esim. Saint Maure)
- tyrnimarjoja
- cashewpähkinöitä
- mustia kivettömiä oliiveja
- Kastike
- vadelmavinaigretteä
- basilikaoliiviöljyä
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Ohjeet
1. Annostele salaatti valmiiksi syvälle lautaselle.
2. Leikkaa vuohenjuustosta neljä viipaletta ja lämmitä vuohenjuustoviipaleet kevysti teflonpannulla molemmilta puolilta hieman ruskeaksi (ei siis paisteta tummanruskeaksi). Lisää lämmitetty vuohenjuusto salaatin pinnalle.
3. Sulata pakastetut tyrnimarjat mikrouunissa ja lisää marjat salaatin pinnalle.
4. Lisää oliivit ja cashewpähkinät salaatin pinnalle. Halutessasi voit myös paahtaa teflonpannulla cashewpähkinät.
Kastike Lorauta oliiviöljy ja vinaigrette suoraan salaattiannoksen päälle. Ripottele suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan pinnalle.
- pääruoka
Syksyinen hirvipata gluteeniton, munaton
800 g luutonta hirvenlapaa kuutioina
2 punasipulia
3 dl lihalientä
3 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 tl timjamia
1/2 tl rosmariinia
3 rkl calvadosta
4 rkl tyrnimarjapyrettä
1 rkl sinihomejuustoa
3-4 dl smetanaa
Ruskista lihapalat öljyssä pannulla pienissä erissä ja siirrä sivuun odottamaan. Hienonna sipuli ja kuullota niitä 5 min miedolla lämmöllä, älä anna ruskistua. Yhdistä lihat ja sipuli, lisää lihaliemi ja valkoviini. Lisää mausteet, calvados ja tyrnipyre sekä sinihomejuusto.
Hauduta miedolla lämmöllä 35-50 minuuttia riippuen minkä ikäisestä eläimen lihasta on kysymys. Nuoren eläimen lihaa täytyy hauduttaa vähemmän aikaa. Lisää smetana ja anna porista vähän aikaa, tarkista maku. Tarjoa perunamuusin tai keitetyn riisin kera. Lisäkkeeksi sopivat hyvin calvadosomenat.
2 punasipulia
3 dl lihalientä
3 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 tl timjamia
1/2 tl rosmariinia
3 rkl calvadosta
4 rkl tyrnimarjapyrettä
1 rkl sinihomejuustoa
3-4 dl smetanaa
Ruskista lihapalat öljyssä pannulla pienissä erissä ja siirrä sivuun odottamaan. Hienonna sipuli ja kuullota niitä 5 min miedolla lämmöllä, älä anna ruskistua. Yhdistä lihat ja sipuli, lisää lihaliemi ja valkoviini. Lisää mausteet, calvados ja tyrnipyre sekä sinihomejuusto.
Hauduta miedolla lämmöllä 35-50 minuuttia riippuen minkä ikäisestä eläimen lihasta on kysymys. Nuoren eläimen lihaa täytyy hauduttaa vähemmän aikaa. Lisää smetana ja anna porista vähän aikaa, tarkista maku. Tarjoa perunamuusin tai keitetyn riisin kera. Lisäkkeeksi sopivat hyvin calvadosomenat.
Tyrnisiirappi ja tyrni-tuorejuustomousse
Tyrnisiirappi
300 g tyrnimarjoja
200 g sokeria
2 dl appelsiinituoremehua
1 kanelitanko
2 tähtianista
5 kardemummankotaa (rikottuna)
1 rkl sitruunamehua
Kaada kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia kunnes sokeri on sulanut, tyrnimarjat rikkoutuneet ja mausteet luovuttaneet aromiaan keitokselle. Poimi pois kanelitanko, tähtianikset sekä kardemummankodat ja kaada siirappi siivilän kautta toiseen kulhoon. Siirrä siivilä kattilan päälle ja valuta siirappi vielä kerran siivilästä takaisin kattilaan. Painele tyrnimarjojen sisus siivilän läpi siirapin joukkoon. Kuoret ja siemenet heitetään pois. Keitä siirappia vielä vähän aikaa kunnes se alkaa hiukan paksuuntua. (Varo keittämästä liikaa! Liian pitkän keittämisen tuloksena kattilan pohjalla ei ole siirappia, vaan yksi kova sokeriklimppi.) Jäähdytä ja tölkitä siirappi.
Tyrni-tuorejuustomousse
(4 annosta)
200 g vähärasvaista maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl kuohukermaa tai vispikermaa
0,5 dl tyrnisiirappia
50 g tomusokeria
pinnalle kossumarinoituja tyrnimarjoja
Kaada kulhoon tuorejuusto, kerma, tyrnisiirappi sekä tomusokeri ja vatkaa kunnes seos on vaahtoutunut tanakan kermavaahdon vahvuiseksi. Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota annoksina jälkiruokakulhoihin.
Viimeistele annokset pienellä lusikallisella kossumarinoituja tyrnimarjoja.
lahteet:https://fi.wikipedia.org/wiki/Tyrni
http://www.reseptiohje.com/reseptit/tyrni
http://www.arctic-flavours.fi/fi/arktiset+aromit/ruokaohjeet/marjaruokaohjeita+kotitalouksille/tyrni/
http://www.reseptiohje.com/reseptit/tyrni
http://www.arctic-flavours.fi/fi/arktiset+aromit/ruokaohjeet/marjaruokaohjeita+kotitalouksille/tyrni/
Kommentit
Lähetä kommentti